Համեմունքները: Տեսակները
Համեմունքները գլխավորապես մշակում են արևադրաձային երկրներում:
 
Համեմունքները թարմ և չորացրած (ծաղիկներ, պտուղներ, սերմեր, տերևներ և դրանցից պատրաստված հեղուկներ, մածուկներ, փոշիներ) բույսեր են, որոնք օգտագործվում են ուտելիքը կամ ըմպելիքը համեմելու համար:
Համեմունքներն օգտագործվում են խոհարարության, սննդի, օծանելիքի արդյունաբերության մեջ, դեղորայք պատրաստելու համար: Կերակրի տարածված համեմունքներ են սոխը, սխտորը, համեմը, ծիթրոնը, ռեհանը, սամիթը, մանանեխը, անանուխը: Առավել արժեքավոր համեմունքներ ստանում են արևադարձային և մերձարևադարձային բույսերից (մշկընկույզ, մանանեխ, պղպեղ, քեմոն, վանիլ, անիսոն, դափնետերև և այլն):
 
անանուխ
դարչին
դափնետերև
անանուխ.jpgդարչին1.jpgդափնի.jpg
 
թարխուն
 
 
կարմիր պղպեղ
 
 
կոճապղպեղ
թարխուն.jpgկարմիր պղպեղ.jpg
կոճապղպեղ.jpg
 
մանանեխ
մեխակ
հիլ
մանանեխ1.jpgմեխակ.jpgհիլ1.jpg
քրքում
վանիլ
քեմոն
քրքում1.jpgվանիլ1.jpgքեմոն.jpg
Աղբյուրները
Ռ. Մարգարյան, Մ. Մանասյան, Գ. Հովհաննիսյան, Ա. Հովսեփյան, Աշխարհագրություն \(7\), Երևան, «Մանմար»\(2013\)
Յու. Մուրադյան, Հասարակական աշխարհագրության հանրագիտակ բառարան, Երևան, «ՄՈԱ» հրատ., 2008