![](https://www.imdproc.am/upload/yp2/nkar.png)
![](https://www.imdproc.am/upload/yp2/lala1.png)
![](https://www.imdproc.am/upload/yp2/lala2.png)
![](https://www.imdproc.am/upload/yp2/text11.png)
![](https://www.imdproc.am/upload/yp2/text12.png)
![](https://www.imdproc.am/upload/yp2/text13.png)
![](https://www.imdproc.am/upload/yp2/text0.png)
![](https://www.imdproc.am/upload/yp2/zang1.png)
![](https://www.imdproc.am/upload/yp2/zang2.png)
![](https://www.imdproc.am/upload/yp2/check.png)
![](https://www.imdproc.am/upload/yp2/text21.png)
![](https://www.imdproc.am/upload/yp2/check.png)
![](https://www.imdproc.am/upload/yp2/text22.png)
![](https://www.imdproc.am/upload/yp2/check.png)
![](https://www.imdproc.am/upload/yp2/text23.png)
![](https://www.imdproc.am/upload/yp2/logo.png)
![](https://www.imdproc.am/upload/yp2/hamar.png)
Թթուները բարդ նյութեր են, որոնց մոլեկուլները կազմված են մեկ կամ մի քանի ջրածնի ատոմներից և թթվային մնացորդից:
Բոլոր թթուների ջրային լուծույթները թթու համ ունեն և դրանք օժտված են նույնանման հատկություններով՝ իրենց բաղադրիչ տարրի՝ ջրածնի շնորհիվ:
Ուշադրություն
Եղիր զգոն: Ոչ բոլոր թթուների լուծույթները կարելի է համտեսել. դրանց մեջ հանդիպում են հյուսվածքներ քայքայողներ, նույնիսկ թունավորներ:
Թթուները մեծ տարածվածություն ունեն բնության մեջ: Օրինակ՝ կիտրոնում պարունակվում է կիտրոնաթթու, խնձորի մեջ՝ խնձորաթթու, թրթնջուկի տերևներում՝ թրթնջկաթթու:
![Лимон.jpg](https://resources.cdn.imdproc.am/bcee7b31-ffb8-4989-b805-37b39a2be36b/%D0%9B%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%BD.jpg)
![Яблоко.jpg](https://resources.cdn.imdproc.am/0a42e322-cf02-4ca6-b80e-62c2ab33b6c5/%D0%AF%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%BE.jpg)
![schavel.jpg](https://resources.cdn.imdproc.am/1efd0f02-038f-4733-93f1-c05d6724d8e5/schavel.jpg)
Մրջունները «թշնամիներից» պաշտպանվելու նպատակով արտաթորում են մրջնաթթվի կծու կաթիլներ:
![Муравей.jpg](https://resources.cdn.imdproc.am/c6650279-4850-4334-a66a-a5c69126c571/%D0%9C%D1%83%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%B9.jpg)
Այս նույն թթուն արկա է եղինջի տերևների «խայթող» մազիկներում:
![images.jpg](https://resources.cdn.imdproc.am/e5558b19-88b4-471f-9bd7-ec9f1d719d5a/images.jpg)
Ցանկացած թթվի մոլեկուլի բաղադրությունը, անկախ ծագումից (օրգանական, կամ հանքային), արտահայտվում է հետևյալ ընդհանուր բանաձևով՝ , որտեղ \(R\)-ը թթվային մնացորդն է, \(n\)-ը՝ ջրածնի ատոմների թիվը:
Թթվային մնացորդներն ունեն որոշակի բաղադրություն և վալենտականություն, վերջինս որոշվում է ըստ մետաղներով տեղակալվելու ընդունակ ջրածնի ատոմների թվի:
Որոշ հանքային թթուների և թթվային մնացորդների անվանումները
Թթվի անվանումը | Թթվի բանաձևը | Թթվային մնացորդի բանաձևը | Թթվային մնացորդի անվանումը |
Ֆտորաջրածնային (պլավիկյան) | Ֆտորիդ | ||
Քլորաջրածնային(աղղաթթու) | Քլորիդ | ||
Բրոմաջրածնային | Բրոմիդ | ||
Ածխաթթու | Կարբոնատ | ||
Սիլիկաթթու | Սիլիկատ | ||
Ազոտական | Նիտրատ | ||
Օրթոֆոսֆորական (ֆոսֆորական) | Ֆոսֆատ | ||
Ծծմբական | Սուլֆատ | ||
Ծծմբային | Սուլֆիտ | ||
Ծծմբաջրածնային | Սուլֆիդ |
Թթուների դասակարգումը
![Screenshot_4.png](https://resources.cdn.imdproc.am/3f3c4578-e60f-4f89-8fd8-e0f0c4e734e3/Screenshot_4.png)
1.Թթուները դասակարգվում են ըստ բաղադրության՝ ըստ թթվի մոլեկուլում թթվածին տարրի ատոմների առկայության:
Թթվածնային | Անթթվածնային |
Ծծմբական թթու՝ | Քլորաջրածնային՝ \(HCl\) |
Ազոտական թթու՝ | Ֆտորաջրածնային՝ \(HF\) |
Ածխաթթու՝ | Յոդաջրածնային՝ \(HJ\) |
Ծծմբային թթու՝ | Բրոմաջրածնային՝ \(HBr\) |
2. Թթուները դասակարգվում են ըստ հիմնայնության՝ ըստ մետաղի ատոմով տեղակալվելու ընդունակ ջրածնի ատոմների թվի:
Հիմնայնություն | Թթուների բանաձևեր |
Միահիմն | \(HF\), \(HCl\), \(HI\), |
Երկհիմն | |
Եռահիմն |
Աղբյուրները
Լ.Ա. Սահակյան, Ք.Հ. Բդոյան ,Քիմիա 8 Երևան 2014