![](https://www.imdproc.am/upload/yp2/nkar.png)
![](https://www.imdproc.am/upload/yp2/lala1.png)
![](https://www.imdproc.am/upload/yp2/lala2.png)
![](https://www.imdproc.am/upload/yp2/text11.png)
![](https://www.imdproc.am/upload/yp2/text12.png)
![](https://www.imdproc.am/upload/yp2/text13.png)
![](https://www.imdproc.am/upload/yp2/text0.png)
![](https://www.imdproc.am/upload/yp2/zang1.png)
![](https://www.imdproc.am/upload/yp2/zang2.png)
![](https://www.imdproc.am/upload/yp2/check.png)
![](https://www.imdproc.am/upload/yp2/text21.png)
![](https://www.imdproc.am/upload/yp2/check.png)
![](https://www.imdproc.am/upload/yp2/text22.png)
![](https://www.imdproc.am/upload/yp2/check.png)
![](https://www.imdproc.am/upload/yp2/text23.png)
![](https://www.imdproc.am/upload/yp2/logo.png)
![](https://www.imdproc.am/upload/yp2/hamar.png)
Ծծմբական թթվի ֆիզիկական հատկությունները և արտադրությունը:
Ծծմբական թթվի քիմիական բանաձևն է՝
![images (4).jpg](https://resources.cdn.imdproc.am/770a0fb4-89ff-4593-9636-e214973b2db4/images%20%284%29.jpg)
կառուցվածքային բանաձևը
![um040-300x210.jpg](https://resources.cdn.imdproc.am/428e9012-ae9f-4699-b95b-f23d0eea7fcc/um040-300x210.jpg)
![Sulfuric-acid-3D-vdW.png](https://resources.cdn.imdproc.am/029dc38f-c26b-4a6c-902a-0d64d78bce21/Sulfuric-acid-3D-vdW.png)
մոլեկուլի մոդելը
Ֆիզիկական հատկությունները:
Ծանր, չցնդող, յուղանման հեղուկ է, \(ρ =1,84\ \)գ/սմ³, լավ լուծվում է ջրում`անջատելով մեծ քանակությամբ ջերմություն: \(t°\) հալմ. \(= 10,3°C\), \(t°\)եռ. \(= 296°\)\(C\), օժտված է ջուր խլելու ընդունակությամբ (ածխացնում է թուղթը, փայտը, շաքարը):
![hqdefault.jpg](https://resources.cdn.imdproc.am/3e0b30e5-35f9-4f21-9341-4eff3eae66ec/hqdefault.jpg)
![301.jpg](https://resources.cdn.imdproc.am/a508207c-26d7-4b50-88fe-511d6742a7e0/301.jpg)
![640px-Sulfuric_acid_burning_tissue_paper.jpg](https://resources.cdn.imdproc.am/d30bccd6-94d7-4a27-bceb-ebe784fa5b25/640px-Sulfuric_acid_burning_tissue_paper.jpg)
Ուշադրություն
Ծծմբական թթուն փոքր բաժիններով պետք է լցնել ջրի մեջ և ոչ թե հակառակը:
![image030.png](https://resources.cdn.imdproc.am/dedff69f-1bff-4d54-9f72-155119fead08/image030.png)
Ծծմբական թթուն ջրում լուծելիս ջերմաստիճանը հասնում է \(100°\)\(C\)-ի:
![hello_html_m4b6efa95.jpg](https://resources.cdn.imdproc.am/ac9a1df4-b957-4d49-a13c-a893e4336588/hello_html_m4b6efa95.jpg)
Ծծմբական թթվի արտադրությունը:
![images (6).jpg](https://resources.cdn.imdproc.am/98347d9f-211f-440e-8de5-366df2c2ab66/images%20%286%29.jpg)
Ծծմբական թթվի արտադրության հիմնական փուլերն են՝
Առաջին փուլ. ծծմբի\((IV)\) օքսիդի ստացումը.
![1937601-1.jpg](https://resources.cdn.imdproc.am/63a197cd-a30c-4082-9e4d-9aaf3eb35dfe/1937601-1.jpg)
Երկրորդ փուլ. -ի օքսիդացումը. մաքրելուց, չորացնելուց և ջերմափոխանակիչի միջով անցկացնելուց հետո մղում են կոնտակտային ապարատ \((\)\(450°С – 500°С\), կատալիզատոր` \()\), որտեղ -ը (ծծմբային անհիդրիդը) փոխարկվում է -ի (ծծմբական անհիդրիդի).
![images (7).jpg](https://resources.cdn.imdproc.am/bfb126cd-42ca-426a-a4ac-1515d3a2b920/images%20%287%29.jpg)
Երրորդ փուլ. կլանող աշտարակում -ը կլանում են խիտ ծծմբական թթվով: Կլանման համար չի կարելի ջուր օգտագործել, որովհետև գոյանում է ծծմբական թթվի մանր կաթիլներից կազմված մառախուղ.
(օլեում)
![kjkjk.png](https://resources.cdn.imdproc.am/78c64438-073a-4760-9634-6790030c4556/kjkjk.png)
Աղբյուրները
Լ.Ա.Սահակյան և ուրիշներ, քիմիա 9, Երևան 2015